fbpx Skip to main content

Geniet je van je welverdiende vakantie of moet je gewoon aan het werk? En hoe staat het met je voedingsplan en sportschema? Is het vol te houden of is dit toch lastiger in de vakantie? Kijk dan nog eens terug naar de tips uit de vorige mail en ga hiermee aan de slag want over een aantal dagen staat Koningsdag alweer voor de deur. En ook die dag neemt weer een heleboel verleidingen met zich mee.  

Als je aan deze feestdag denkt, denk je natuurlijk meteen aan de oranje tompoezen, rommelmarkten, gezelligheid in de stad, etenskraampjes, de koninklijke familie op tv en festivals. En natuurlijk niet te vergeten; je oranje outfit! 

Wat staat er bij jou op de planning tijdens Koningsdag? Naar een rommelmarkt, een festival of gewoon genieten van een vrije dag? Hieronder heb ik een aantal tips voor je hoe je deze feestdag op een gezonde manier doorkomt!

Tip 1: Start de dag met een goed ontbijt

Als je tijdens Koningsdag de hele dag op pad gaat, is het belangrijk om een goede bodem te leggen tijdens het ontbijt. Eet een voedzaam ontbijt met veel eiwitten. Door het eten van eiwitten raak je verzadigd en hierdoor krijg je minder snel honger. Dit zorgt er ook voor dat je minder snel lekkere trek krijgt en gaat snacken. Neem als ontbijt bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt met aardbeien en blauwe bessen. Heb je meteen een rood-wit-blauw ontbijtje te pakken 😉 

Tip 2: Maak zelf gezonde oranje snacks

Bij Koningsdag horen natuurlijk oranje snacks. Oranje tompoezen, oranjekoeken, noem maar op… Allemaal snacks die behoorlijk veel suiker en vet bevatten. Maar er zijn ook genoeg lekkere oranje snacks te bedenken die wel gezond zijn. Hieronder een aantal voorbeelden die ook leuk op tafel staan op Koningsdag. 

  • Maak een lekkere oranje soep van tomaten, wortels of pompoen
  • Zet snoepgroente op tafel zoals oranje paprika of wortels met eventueel een dipsausje
  • Maak een oranje fruitsalade met meloen, mango, mandarijn, sinaasappel, perzik en abrikoos  

Tip 3: Neem zelf eten mee 

Ga je ergens heen op Koningsdag? Het is handig om dan zelf eten mee te nemen. Het aanbod van eten is op straat vaak niet heel gevarieerd. Patat, broodje kroket, suikerspinnen of churros. Om de paar meter staat wel een etenskraampje met genoeg ongezonde verleidingen. Zorg dat je voldoende eet van tevoren en ga niet weg met een lege maag. Hierdoor voorkom je dat je direct wordt verleid door al het lekkere eten uit de kraampjes. Daarnaast is het ook goed om zelf gezonde tussendoortjes mee te nemen, zodat je niet aangewezen bent op het aanbod van de plek waar je heen gaat. Neem bijvoorbeeld noten, fruit of volkoren crackers mee. 

Tip 4: Beweeg voldoende

Op Koningsdag zijn er altijd veel verschillende activiteiten te doen. Ga er deze dag lekker op uit en zorg dat je voldoende beweging krijgt. Loop bijvoorbeeld een rondje over de rommelmarkt, doe oudhollandse spelletjes in de stad of ga lekker dansen op een festival of bij de muziekbandjes. Zo heb je een leuke dag met familie of vrienden én krijg je ook nog eens voldoende beweging. Twee vliegen in één klap!

Tip 5: Drink genoeg water

Zorg ervoor dat je deze dag voldoende drinkt. Vooral als het warm is. Neem een flesje water mee van huis zodat je genoeg vocht binnenkrijgt. Daarnaast geeft water ook een vol gevoel waardoor je minder snel iets gaat eten.

Tip 6: Matig met alcohol

Een glaasje wijn, biertje of een andere alcoholische versnapering, voor de meeste mensen hoort alcohol bij een feestje. Probeer matig om te gaan met alcohol. Het bevat veel calorieën en heeft voorrang op de verbranding van vet en andere macronutriënten. Hierdoor wordt de energie uit andere voedingsmiddelen direct opgeslagen in je reservevoorraden. En dat is nou juist wat we niet willen!

Tip 7: Kies bewust

Natuurlijk hoef je niet alle lekkere oranje snacks af te slaan en de hele dag alleen maar gezond te eten. Het is een feestdag dus daar moet je ook van kunnen genieten. Houd hierin wel balans. Eet niet de hele dag door ongezonde dingen maar een keer een minder gezond tussendoortje zoals een oranje tompouce moet zeker kunnen.

Heb je meer hulp nodig om jouw gezonde voedingspatroon te behouden tijdens de feestdagen? Maak dan een afspraak bij Reborn Health Club en je krijgt de begeleiding die je nodig hebt om jouw doelen te behalen!

Fijne Koningsdag! 

Leave a Reply