fbpx Skip to main content

Heb je een leuke Koningsdag gehad? Ben je naar de rommelmarkt of een festival geweest of heb je deze feestdag lekker thuis gevierd? Hopelijk heb je wat gehad aan de tips uit de vorige mail en ben je deze feestdag zonder al te veel verleidingen doorgekomen. Is dit toch minder goed gelukt dan je had gewild? Lees dan vooral verder voor extra tips want de volgende feestdag komt er alweer aan.

Op 5 mei is het namelijk weer Bevrijdingsdag, de dag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze feestdag vieren we ook de bevrijding van het toenmalige Nederlands-Indië en staan we stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Er staan op deze dag weer veel leuke activiteiten gepland: vrijheidsmaaltijden, bevrijdingsfestivals, 5 mei-lezingen, 5 mei-concert en het vrijheidsvuur. Hoe ga jij op 5 mei de vrijheid vieren? Ik heb een aantal tips voor jou om deze feestdag op een gezonde manier door te komen.

Tips voor thuis

Tip 1: Houd je normale ritme aan

Probeer deze dag zoveel mogelijk je normale ritme aan te houden. Eet op momenten waarop je normaal ook zou eten. Door voldoende te eten tijdens de hoofdmaaltijden houd je langer een verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder snel last van honger en ga je tussendoor minder snel snaaien. Zo raak je je normale ritme niet meteen kwijt.

Tip 2: Houd balans

Het is een feestdag dus het is begrijpelijk als je niet de hele dag gezond wilt eten. Het is echt niet erg als je iets eet wat minder gezond is. Het is hierbij wel belangrijk dat je balans houdt. Eet niet de hele dag door ongezond en zorg ervoor dat je deze dag ook voldoende gezonde producten eet. Zo kun je toch genieten van de feestdag zonder je hele voedingspatroon aan de kant te gooien.  

Tip 3: Beweeg (extra) deze dag

Je hebt op deze dag wellicht een extra vrije dag. Gebruik deze dag om lekker te bewegen. Ga er lekker op uit! Loop bijvoorbeeld een rondje door je wijk, stad of ga naar een natuurgebied in de buurt. Ga sporten met familie, een rondje fietsen of ga lekker dansen op het Bevrijdingsfestival. Het maakt niet uit wat voor activiteit je gaat doen zolang je maar beweegt!

Tips voor Bevrijdingsfestival

Tip 1: Leg voordat je weggaat een goede bodem

Je hebt veel energie nodig om de hele middag en/of avond te dansen op het festival. Om te voorkomen dat je meteen honger krijgt, is het handig om van tevoren voldoende te eten. Eet een lunch met veel eiwitten en vezels. Deze nutriënten zorgen voor een goede verzadiging en hierdoor krijg je minder snel honger. 

Tip 2: Neem gezond eten mee

Het is niet op elk festival toegestaan om zelf eten mee te nemen maar neem voor de zekerheid toch een paar gezonde tussendoortjes mee in je tas. Zo kun je op een verantwoorde manier je honger stillen. Neem bijvoorbeeld fruit, ongezouten noten of eiwitrepen mee in je tas. 

Tip 3: Zoek een gezond eetkraampje

Mag je zelf geen eten meenemen naar het festival, bekijk dan meteen bij binnenkomst de eetkraampjes. De laatste jaren zijn er steeds vaker kraampjes die gezondere opties aanbieden zoals wraps, salades of smoothies. Deze maaltijden geven je meer goede voedingsstoffen en energie zodat je het langer kan volhouden. Laat voortaan de vette happen zoals pizzapunten, broodjes shoarma en patat staan en kies voor gezondere opties. 

Tip 4: Geniet en kies bewust

Dit is eigenlijk de belangrijkste tip die ik mee kan geven. Geniet van je (extra) vrije dag. Je hoeft dus niet de hele dag streng voor jezelf te zijn. Als je bewust kiest wat je wel en niet wilt eten, zal je je achteraf ook niet schuldig voelen. Hierbij is het houden van een balans tussen gezonde en minder gezonde producten wel erg belangrijk. 

Tip 5: Drink voldoende en wees matig met alcohol

Drink op deze dag voldoende water en begin hier voor het festival al mee. Zo houd je je vochtbalans op peil. Dit is extra belangrijk als het warm weer is omdat je dan een grotere kans hebt op uitdroging. Kies voor water en wees matig met alcohol. Wil je toch een glas alcohol drinken, kies dan voor wijn of bier. Neem liever geen mixdrankjes omdat hier naast alcohol ook extra suikers uit het frisdrank in zitten en dit levert onnodig extra calorieën. Neem naast elk glas alcohol een glas water. Daarnaast kan het ook handig zijn om van tevoren te bepalen hoeveel glazen alcohol je wilt drinken. Hiermee voorkom je dat je te veel gaat drinken en dat je je achteraf schuldig gaat voelen. 

Tip 6: Beweeg voldoende

Op een festival heb je opties genoeg om voldoende te bewegen. Ga bijvoorbeeld lekker dansen op de muziek. Heb je geen zin om de hele dag te dansen? Loop dan een aantal rondjes over het festivalterrein. Bekijk het aanbod van de eetkraampjes of ga eens langs bij de verschillende podia. 

Tip 7: Pak je routine weer op

Het is belangrijk om je routine meteen de dag na Bevrijdingsdag weer op te pakken. Drink die dag voldoende water om je vochtbalans weer op peil te krijgen, vooral als je veel alcohol hebt gehad. Ga weer actief aan de slag met je gezonde voedingspatroon en/of je sportschema en kom direct weer lekker in je ritme. 

Heb je toch meer begeleiding nodig om de feestdagen goed door te komen zonder jouw voedingspatroon aan de kant te gooien? Maak dan een afspraak bij Reborn Health Club en wij zullen je helpen bij het behalen van jouw doelen!

Fijne Bevrijdingsdag!

Leave a Reply